Elektrik bakımının ne olduğunu, kimlerin yapabileceğini ve elektrikli ekipmanın güvenli bir şekilde bakımını yapmak için bilmeniz gereken adımları öğrenin. Elektrik Tesisatı ve Bakımı Klavuzu.

Elektrik Bakımı Nedir?

Elektrik bakımı, elektrikli ekipmanın iyi çalışır durumda tutulmasını sağlama sürecidir. Güç kaybına veya elektriksel yangına yol açabilecek sorunları önlemek için gerektiği şekilde elektrikli ekipmanın incelenmesini, test edilmesini ve onarılmasını içerir.

Elektrik bakımı, çalışanların ve konut sakinlerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olduğu ve pahalı ekipman onarımlarını veya değiştirmelerini önlediği için hem işletmeler hem de ev sahipleri için önemlidir.

Elektrikli ekipmanların bakımı genellikle bakım sürecinde bilgili elektrikçiler ve bakım personeli tarafından yapılır. Ayrıca genellikle bir elektrik bakım kontrol listesini takip eder veya kullanırlar. Bakım sırasında güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için, elektrik güvenlik kurallarının uygulanması , çalışma alanındaki personel tarafından her zaman takip edilmelidir.

Elektrik Tesisatı ve Bakımının Anlamı Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, elektrik tesisatı ve bakımı, elektrik sistemlerinin ve ekipmanlarının kurulması ve bakımının yapılması sürecidir. Kablo tesisatı kurmak, hasarlı ekipmanı onarmak veya değiştirmek ve elektrik sistemlerini güvenlik açısından incelemek gibi görevleri içerebilir.

Kurulumla birlikte, ekipmanla veya ekipmanın yakınında çalışanların güvenliğini sağlamak ve herhangi bir zarar verici elektrik yangınını önlemek için elektrik sistemlerinin doğru şekilde kurulması hayati önem taşır.

Ekipmanın güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olduğu için bakım da aynı derecede önemlidir. Elektrik sistemlerini düzenli olarak kontrol ederek ve gerekli onarımları yaparak, potansiyel elektrik tehlikeleri daha ciddi hale gelmeden ele alınabilir.

Elektrik Bakımını Kimler Yapabilir?

Elektrik bakımı tehlikeli bir iş olabilir, bu yüzden bu işi üstlenenlerin tam eğitimli ve kalifiye olması çok önemlidir. Elektrik bakımını gerçekleştirenlerin sorumluluklarından bazıları, ekipmanı kontrol etmek ve test etmek, hatalı kabloları ve bileşenleri onarmak, aşınmış parçaları değiştirmek ve yapılan tüm işlerin kayıtlarını tutmaktır.

İncelemeyi eksiksiz yapmak için, profesyoneller olağan rutinlerini yaparken bir elektrik bakım kontrol listesi kullanabilirler. Ayrıca, uygun elektriksel güvenlik önlemlerinin uygulanıp uygulanmadığını belirlemek için bir şablon olarak bir elektrik güvenlik inceleme raporu kontrol listesi kullanabilirler.

Bilmeniz Gereken Adımlar

Elektrik güvenliği , özellikle sık sık elektrik çarpmasına maruz kalanlar için her zaman önemlidir. Elektrikli ekipmanla veya çevresinde çalışırken güvenliği sağlamak için atılabilecek birkaç adım:

  1. Uygun güvenlik ekipmanı kullanın

    Unutmayın, önce güvenlik! Elektrikli ekipmanla veya çevresinde çalışırken gerekli elektrik güvenlik donanımını taktığınızdan emin olun. Bu, aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Yalıtımlı Eldivenler
  • Baret
  • Gözlük
  • Yalıtımlı Paspas
  • Güvenlik botları
  1. gücü kapat

    Mümkünse, herhangi bir çalışmaya başlamadan önce etkilenen bölgeye giden gücü kapatın. Bu, elektrik çarpması riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, olası bir şoktan (örn. açıkta kalan canlı kablolar) kaçınmak için tüm elektrikli ekipmanı kullanmadan önce kontrol ettiğinizden emin olun.

  2. Islak zemine dikkat edin

    Duran su zararsız görünebilir, ancak elektrikle temas ettiğinde ciddi elektrik çarpmasına neden olabileceğinden fark edilmediğinde son derece ölümcül olabilir. Durgun su örnekleri arasında su birikintileri, yağmur suyu vb.

    Çalıştığınız alandaki potansiyel durgun suyun daima farkında olun. Çalışma alanınızın kuru olduğundan veya ıslak yerlerden uzak olduğundan emin olun.

  3. Elektrikli ekipmanını hasar açısından inceleyin

    Herhangi bir bakıma başlamadan önce, yıpranmış kablolar, kırık yalıtım ve diğer hasar belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Güvenliğinize zarar verebilecek potansiyel tehlikelerden kaçınmak için hasarlı ekipmanı kullanmayın.

  4. Periyodik denetimler planlayın

    Elektrik sistemlerinin düzenli olarak denetlenmesi, olası sorunları daha büyük ve daha pahalı sorunlara dönüşmeden önce bulmanızı ve gidermenizi sağlar.

    Denetimi kolaylaştırmak için, denetimi kolay ve düzenli hale getirmek için bir denetim listesi gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Elektrik Bakımı Neleri İçerir?

Elektrik bakımı şunları içerir:

  • Sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamak için elektrik akımlarının, parçaların ve genel sistemin test edilmesi
  • Yükselebilecek ve daha ciddi hale gelebilecek ve hanenizi etkileyebilecek olası sorunları izlemek
  • Elektrik sisteminizin istendiği gibi çalışabilmesi için hatalı kablolama ve elektrik elemanlarının düzeltilmesi
  • Elektrik sisteminin tamir edilemeyen veya eviniz için tehlikeli olan elemanlarının değiştirilmesi veya cihaz ve cihazlarınızın verimli çalışmasının engellenmesi

Evinizin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdidi önceden tahmin etmek için evinizdeki armatürlerin yanı sıra elektrikle çalışan cihaz ve aletlerin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Bu, konut elektrik onarım ve bakımında deneyimli profesyoneller olan Dönmez Elektrik gibi bir elektrik şirketi tarafından yapılmalıdır .

Elektrik Bakımının Önemi

Düzenli olarak elektrik bakımı yaptırarak her türlü maliyetli ve tehlikeli durumların önüne geçmiş olursunuz. Elektrik kablolarınız gibi sistemler sürekli gözünüzün önünde durmuyor. Kablolarınızın yanından geçmeyecek ve yıpranmış bir muhafazaya sahip yıpranmış bir kablo olduğunu fark etmeyeceksiniz (umarız, düzgün bir şekilde sıkıştırılmaları gerektiği için değildir). Bu kontroller sayesinde, lambalarınız ve şarj cihazlarınız gibi evinizin geri kalanını etkilemeye başlamadan önce bu şeyleri alıp hemen tamir ettirebileceksiniz.

Bu sadece gerçek kablo tesisatınız için değil, aynı zamanda HVAC’ınız (ısıtma havalandırması ve klima) gibi elektrik elemanları için de geçerlidir. Klimanızın kapalı olması, özellikle bu sıcak ve nemli günlerde aileniz için rahatsızlığa neden olacaktır. Ek olarak, HVAC’niz onarılması veya değiştirilmesi gereken hatalı parçalar nedeniyle çalışıyorsa, aileniz için sağlıklı olmayan aşırı ısı değişimleri meydana gelebilir. HVAC kablolamanız da biraz dikkat gerektirebilir.

Dış mekan aydınlatmanız da HVAC’ınız gibi evinizde önemli bir işlev görür. Dış aydınlatma, evinizin her yerinde iyi aydınlatılmış görünürlük sağlayarak hırsızları caydırmayı amaçladığından, evinize geceleri bu ek güvenliği sağlar. Ayrıca geceleri dışarıdaki alanınızı değerlendirirken siz ve misafirleriniz için de faydalıdır. Verimli çalışmaması veya hatta hiç çalışmaması durumunda güvenlik tehditleri oluşturduğundan, bu işlevi elektrik kontrolleriyle sorunsuz bir şekilde çalışır durumda tuttuğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz.

Elektrik Tehlikeleri

Sağlık tehlikelerinin yanı sıra, elektrikle ilgili en korkunç tehdit, potansiyel yangın tehlikesi olmalıdır. Hatalı kablolama nedeniyle meydana gelen elektrik arızaları, evlerde çıkan yangınların büyük bir kısmından sorumludur ve önemli kayıplara neden olur. Kablolamadan kaynaklanan ısı, koruyucu kılıfın zamanla bozulmasına neden olabilir. Bu koruyucu kaplama olmadan, teller temas eder ve evinizde yangınlara yol açabilecek kıvılcımlar oluşturur. Neyse ki, anahtarların takılması, kahverengi/renksiz duvar prizleri ve hatta bir cihazı fişe takarken elektrik çarpması gibi işaretler sizi bir sorun olduğu konusunda uyarmalıdır.

Bu işaretleri zaten fark ediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir elektrik şirketi ile iletişime geçin. Ne yazık ki, ev sahipleri günlük olaylardan kayıtsız olma eğilimindedir, ancak bu güvenli bir yaklaşım değildir ve ele alınması gerekir. Bu nedenle düzenli elektrik bakımı faydalıdır. Evinizin potansiyel güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğu noktaya asla gelmemelisiniz.

Evinizin elektrik ihtiyaçlarını kendi başınıza halledebilmek inanılmaz derecede tatmin edici olsa da, bu her zaman en uygun maliyetli yol değildir. Ne yaptığınızdan %100 emin değilseniz veya elektrik bakımına aşina değilseniz, bu sorunları kendiniz onarmaya çalışarak yarardan çok zarar verebilirsiniz. Devam edin ve sönüyormuş gibi görünen ampulü değiştirin, ancak ışık sisteminizin tekrar açılmasına neden oluyorsa, Dönmez Elektrik‘teki profesyonellere bırakılması gereken daha derin bir sorun olması muhtemeldir. Güvenliğiniz ve konforunuz ana önceliğimizdir. Korunma her zaman tedaviden iyidir.