Bir ampul satın almak eskisinden biraz daha karmaşıktır. Benzer bir watt ampulü alıp odadaki diğer ampullerle eşleşmesini, hatta armatürünüzde çalışmasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle, bir sonraki ampulünüzü satın almadan önce, kendinizi bu beş gerçekle donatmalısınız.

1. Ampul taban boyutunu ve ampul şeklini kontrol edin

Ampuller, onları nerede kullandığınıza bağlı olarak çeşitli boyut ve şekillerde gelir. ABD evlerinde kullanılan standart ampul, E26 tabanlı bir A19 ampuldür. E, ampulün Edison Vidasına sahip olduğu ve 26, tabanın 26 mm olduğu anlamına gelir (Avrupa’da E27 ampuller bulacaksınız). A, ampul şeklini ifade eder. A keyfi içindir ve bir ampul hayal ettiğimizde hepimizin aklına gelen şekildir (C mum içindir, G Küre içindir vb.) 19 sayısı boyutu belirtir. Bulbs.com, referans için harika bir ampul şekli tablosuna sahiptir . Site ayrıca kullanışlı bir ampul temel tablosuna sahiptir .

2. İhtiyacınız olan ışığı belirleyin

Watt değeri, artık yanmış ampulün hangi ampulün doğrudan değiştirileceğini belirlemenin en iyi yolu değildir. Watt yerine, bir ampulün ne kadar enerji kullandığından ziyade ne kadar ışık ürettiğinin ölçüsü olan lümen sayısını arayın. Genellikle bir watt eşdeğeri de görürsünüz, ancak emin olmak için lümenleri arayın. Akkor ampulleri değiştirmek için bir hile sayfası:

100 watt’lık ampuller satın aldıysanız, 1600 lümenli bir ampul arayın.
75 watt ampul aldıysanız, 1100 lümenli bir ampul arayın.
60 watt’lık ampuller satın aldıysanız, 800 lümenli bir ampul arayın.
40 watt’lık ampuller satın aldıysanız, 450 lümenli bir ampul arayın.
Evinizdeki armatürler, güvenli bir şekilde taşıyabilecekleri maksimum watt için bir dereceye sahip olacaktır. Enerji tasarruflu bir ampul satın alırsanız ve daha parlak bir ışık istiyorsanız, daha fazla lümen veren ve yine de izin verilen maksimum vat miktarı içinde güvenli bir şekilde kalan bir ampul satın alabilirsiniz. Örneğin, 9 watt’lık bir LED ampul, 60 watt’lık bir akkor ampul ile aynı miktarda ışık verir. Böylece, 100 watt’lık bir akkor ampulle aynı miktarda ışık veren 15 watt’lık bir LED ampule güvenle geçebilirsiniz.

3. Ampulünüz için doğru beyaz rengini seçin

Beyaz ampullerin renk dökümü vardır. Geleneksel akkor ampulün sıcak, sarı ışığı, gün ışığının serin, mavi ışığı veya ikisinin arasında bir yerde olabilirler. Üreticiler “yumuşak” veya “sıcak” veya “gün ışığı” gibi terimler kullanmayı severler. Ne yazık ki, bu terimler üreticiler arasında standart değildir. Doğrudan renk değişimini belirlemek için Kelvin derece olarak ölçülen renk sıcaklığına bakmalısınız. İşte nasıl

2700 – 2800K: Sıcak, sarı ışık
3000 – 3200K: Hala hafif sarı, sıcak ışık
3500 – 4000K: Nötr, parlak beyaz bir ışık
5000 – 6500K: Hafif mavimsi, parlak beyaz ışık
Akıllı LED ışıklar, beyaz ışık spektrumu boyunca renklerini değiştirebilir (ve bazıları çok çeşitli renkler de üretebilir). Farklı renk çeşitleri belirli görevler için daha iyi çalışabileceğinden bunlar ilgi çekici olabilir; örneğin, sabahları parlak mavi tonlu beyaz bir ışık veya okurken daha iyi kontrast için, ancak yatmadan önce daha sıcak bir ışığın keyfini çıkarabilirsiniz. Mavi ışığın, gece ışıklarınızı daha sıcak tonlara ayarlayabilmenin bir başka avantajı olan uykuyu engellediği gösterilmiştir .

Son olarak, tüm ampuller bir nesnenin gerçek renklerini tam olarak göstermez. Renk doğruluğu, sıfırdan 100’e kadar bir ölçekte renk oluşturma indeksi (CRI) ile ölçülür. Akkor ve halojen ampullerin mükemmel CRI’si 100’dür. Kompakt bir floresan veya LED ampulün CRI’si 80 olduğu sürece, iyi kabul edilir, ve 90’ın üzerinde mükemmel olarak kabul edilir.

4. Işığınızı kısmanız gerekip gerekmediğini öğrenin

Tüm ampuller kısılamaz veya 3 yollu armatürlerde, özellikle de kompakt floresan ve LED ampullerde kullanılamaz. Ampulün gerçekten de dimmer veya 3 yollu armatürünüzle çalışacağını bilmeniz için ambalajda özellikle ampulün “kısılabilir” veya “3 yollu” olduğu belirtilmelidir.

5. Ampulünüzün kapalı bir armatürde mi yoksa gömme kutuda mı kullanılacağını öğrenin.

Kapalı armatürlerde ve gömme armatürlerde kullanılan ampuller, açık armatürlerde kullanıldığından daha fazla ısınır. Özellikle ısıya karşı hassas olan LED ampuller, bu tür armatürlerde kullanıldıklarında uzun süre dayanmazlar. LED ampulünüzün daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız , kapalı bir armatürde kullanım için derecelendirilmiş bir ampul aradığınızdan emin olun. Mahfazalı armatür dereceli LED ampulleri Amazon’da bulabilirsiniz .

6. Doğru ampul tipini seçin

Yeni ampuller satın alırken, türü ne olursa olsun, Energy Star etiketini aramak isteyeceksiniz. Energy Star sertifikalı ampuller, enerji verimliliği standartlarını karşılayacak şekilde test edilmiştir ve tam olarak ne satın aldığınızı size söyleyen etiketleri içerecektir. Energy Star etiketi, ampulün parlaklığını (lümen cinsinden), rengini (yani renk sıcaklığını), ömrünü, enerji kullanımını ve bir yıl boyunca çalıştırmanın maliyetini gösterecektir. Bu bilgi, özellikle farklı türlerde ampuller düşünüyorsanız, ampulleri karşılaştırmayı kolaylaştırır.

tasarruflu ampul

tasarruflu ampul

Mağaza raflarında üç tür enerji tasarruflu ampul bulunur:

Enerji tasarruflu akkor lambalar (halojen) : Bu daha düşük voltajlı akkor ampuller, standart ampuller gibi bir tungsten filamana sahiptir, ancak argon veya nitrojen yerine bir halojen gazı ile çevrilidir, bu da daha iyi verimle parlak ışık sağlar. Bunlar geleneksel akkor ampullerden %25 daha verimlidir ve üç kat daha uzun ömürlüdür. Fiyatlar ampul başına 1,50 doların (750 lümen) hemen altında başlar.
Kompakt floresanlar (CFL’ler) : Bu kıvırcık, ampul boyutundaki floresanları muhtemelen görmüşsünüzdür ve belki de nefret etmişsinizdir. İlk versiyonlar sert ışık verme eğiliminde olsa da, en yeni CFL ampullerin daha fazla renk seçeneği vardır ve hatta bazıları geleneksel akkor ampuller gibi görünecek şekilde tasarlanmıştır. Bu ampuller, bir akkor lambaya göre %75 enerji tasarrufu sağlar ve on kat daha uzun ömürlüdür. Fiyatlar ampul başına 3 doların (850 lümen) altında başlar.
LED’ler : En verimli seçenek olan LED ampuller, geleneksel akkor lambalardan %75-80 daha verimlidir ve 25 kata kadar daha uzun ömürlüdür. Fiyatlar, ampul başına 2 doların (800 lümen) hemen altında başlar, ancak daha ucuz ampuller 20 değil 10 yılda derecelendirilir.
Akıllı ampuller : Akıllı ampuller, akıllı asistanınızdan (Amazon Alexa, Google Asistan veya Siri) veya bir akıllı telefon uygulamasından kontrol edebilmeniz için WiFi veya Bluetooth’a bağlanabilen LED ampullerdir. İşlevsellik her ampul için biraz farklı olsa da, tipik olarak onlara farklı zamanlarda açıp kapatmalarını ve uzaktan açıp kapatmalarını söyleyebilirsiniz. Bazı ampuller, açık rengi kontrol etme seçeneğine bile sahip olacaktır. Fiyatlar ampul başına 10 doların hemen altında (800 lümen) başlar.

Gördüğünüz gibi, LED ampullerin düşen fiyatı ile daha eski, daha az verimli ampuller satın almakla uğraşmak daha az mantıklı. Daha yüksek bir ön fiyatla bile, ampulün ömrü boyunca önemli miktarda enerji tasarrufu sağlanabilir.